Sunday, February 6, 2011

Cakap Jer Tak Guna

Current activity : Berguling-guling atas katil. Peh, nikmat dunia~

Wa malas la nak citer banyak. Itu ini. Sana sini. Boleh, tak boleh. Penat la.. Baik lu orang tengok sendiri. Baru puas hati.

Sebelum tu thank to arkib Kampung Jawa Kak Aieny Ain yang memberi sumbangan gambar-gambar situasi sebenar di tempat kejadian.

Vanue : Kampung Jawa, Lenga, Muar.
Date cuptured : 1 Feb 2011

Nih rumah Atuk Kabul dekat Muar. Teruk sangat.Banjir 2006 tak sampai tingkat atas pun. But, this year punya banjir sampai separuh tingkap rumah atas. Banyaknya air dekat dunia nih.


Accually, depan tingkap tu ada toilet dekat luar. Tapi, dah tak nampak. Bumbung pun tak ada. Dulu toilet tu la kita orang sepupu sepapat mandi ramai-ramai. Cos dalam tu ada kolah. Boleh berkuak lentang. Bergaya bebas. Dan terbang seperti rama-rama.


Ini pula bahagian dapur rumah. Tempat masak-masak. Tempat menimba ilmu dan mengumpul koleksi resepi makanan Jawa daripada Mak cik - mak cik yang sangat riuh.


Bangsal. Tempat petang - petang kita orang lepak - lepak atas motor antik Atuk sambil gossip tentang hal orang kampung.

Rumah Kak Aini. Sebelah rumah dia ada kilang cincau yang terkenal di seluruh Muar dan Segamat. Habis la, mesin buat cincau tu.

Among the houses, nih la yang paling teruk sekali. Sorry, tak dapat detect nih rumah siapa. But, sangat kesian.


Nasib baik, rumah wa selamat daripada 'natural disaster' yang macm nih. Wa dilahirkan setelah mak ayah buat keputusan untuk berpindah ke tempat yang lebih tinggi. Kalau tak, every year- lah mengakut barang. Courst Mammoths la yang untung nampaknya. Tapi, wa tak ada experiance la nak citer pasal bandir banjir depan rumah sendirikan. Apa-apa pun, syukur alhamdulilah, semua ok.
Nota ibu jari kaki : Kalau Atuk Puan masih ada mesti dia sedih tengok rumah dia jadi macam nih. Kubur Atuk Puan naik air tak? Al-Fatihah.

No comments: