Monday, October 18, 2010

Kalau Lu Rasa Tak Perlu, Jangan!

Malam tadi wa sibuk pujuk mata. "Tidur la mata, tidur, esok lu nak exam. Nanti bukan lu jawab soalan. Lu bantai tidur. Baik lu tidur sekarang!".

Dengan air hidung berjurai keluar tak henti-henti menyebabkan atmosphera tidur wa rasa macam dah terlungkup terbalik. Jerit hati wa "Weh, tak nak sekolah la esok!, Ish!!!!".

Baru wa nak dapat tune tidur, tiba-tiba Yuna buat konsert tepi telinga wa. Apa lagi nih! Lu kalau nak buat konsert tak boleh tunggu esok ke? Wa baru nak berlayar! Lagi-lagi lu nyanyi lagu Rocket nih! Wa bosan tahu! Wa bangun cepat-cepat sambil kata " Lu senyap boleh!?". Tapi dia tetap meneruskan baris-baris lagu seterusnya. Sambil katil wa bergegar-gegar. Earthquake ker?

Tiba-tiba wa nampak satu cahaya kelip-kelip di sebalik selimut tebal wa. Wa cepat-cepat capai. La lu ker.. Apa lu nak, call wa pagi-pagi buta time embun jantan keluar nih?! Wa kan princess - princess waktu tidur wa bukan boleh di ganggu.

"Lu nak dengar lagu tak?" peh nih soalan yang lu tanya wa pagi - pagi buta. Kenapa lu tak tanya wa, "Pagi nih lu tak bangun Tahajud ker? Kalau belum pergi la". Kan sedap sikit bunyi. Insaf wa. Siap boleh khatam nanti.

Wa jawab malas, "Suka hati lu la".

Beberapa minit kemudian, handphone tekan-tekan skrin wa berdering lagi. Jauh di corong sana terdengar bunyi petikan gitar. Wa yang layu terbangun bersila atas katil. "Apa kes mamat nih?" Detik hati wa. Tiba-tiba, wa dengar suara jantan mengalunkan lagu seiring melodi gitar. Lagu yang asing bagi aku. Wa senyap. Cuba ingat lagu apa nih! Ahh, wa memang jahil bab-bab lagu nih. Otak dan mulut wa bagai di paku - paku.

Tu jer? Lu nyanyi, lepas tu lu putuskan talian. Wa tak sempat nak puji-puji suara sedap jantan lu. Wa cuma mampu menghantar pesanan ringakas "Wa tak tahu nak cakap apa nih. Apa-apa pon tvm k!".

Wa pasti lepas lu habiskan baris terakhir lagu lu. Lu campak gitar. Lu tidur kan? Tapi, wa tak boleh-boleh tidur sampai la alarm bangun pagi wa bunyi. Peh, lu da menpersia-siakan waktu tidur wa! Baik lu ganti balik!

Tapi, wa masih terfikir-fikir kenapa lu buat macam tu dekat wa. Bukannya kita ada apa-apa. Lain la, masa wa dalam sesi cinta monyet dulu. Balak wa suka sangat bagi wa dengar lagu nasyid. Wa ok jer, walaupun wa blur2.

Bagi wa, kalau lu rasa itu tak perlu untuk wa. Lu tak payah buat. Nasib baik lu buat dekat wa yang hati kayu. Kalau wa hati tisu? Nyaya lu, ada perminat baru.








Nota ibu jari kaki : Lu jangan- jangan cuba nak usik hati kayu wa. Takut nanti patah. Lu juga yang susah.




7 comments:

Farah Nadiah said...

ha3..ok, fine!
kelakar seyh lu makcik~
mamat tu gler bayang ek?
kasik flying kick skali!

patrick star penjenayah merah jambu said...

peh....ganas eh bhs lu kali ni?
mamat tu macho....
beb, kalau hati lu patah,,,wa blh smbgkan pakai besi...

Miss FarraAqua said...

Farah Nadiah:
wa tak sure la sama ade dy giler bayang ke hape. Jgn samapi wa yg giler bayang pulak. nnt termasuk lu ssh..
kah3!

Miss FarraAqua said...

Patrick star:
mane ade bhs wa gns. Bukan ker nih bahase kebangsaan kte dkt klas? Kih3!
ok, nnt klw hati wa patah, wa cari lu k!

patrick jambu said...

cek dah tunggu ang punye tajuk entri baru nih...mana dia?

Miss FarraAqua said...

wa tgh fikir2 ayat ape wa nak cmpak dekat blog wa hari nih.

patrick jambu said...

parkinson la wa tunggu...
tp tak pe, wa tunggu....





























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































p