Thursday, September 10, 2009

Childish

Scene 1

"Ada sesiapa yang tertukar kasut sms pergi ke libary td?" kata cg bertugas mingguan.

semua tunduk melihat kasut masing2.

"Ish, mcm lain jer kasut sebelah aku nih, knp sblh lain seblh lain?" monolog diri.

pantas ada satu tangan naik ke udara.

tandanya nak buat pengakuan.

" cikgu! kacOt sy lain!" nada cemas


"mari sini" nada terpendam cg yg sdg bersabar

"ini kasut kamukan, Farhana?" tny cg.

"ye, btOl tu cg"nada manje kanak2 berumur 8thn

" kasut pun blh tertuka, mcm budak2", kata cg dlm hati (memandai jer)

tp, mmg budak pOn cg


Scene 2 :


"mak, cg suruh bwk kaler pensil ecok, de pddkn seni" dialog knk 9 thn mahukan COlour baru

ibu yg mahukan kejayaan ank2

terus membelikan pencil cOlour berjenama LUNA(antara brand yg mhl)

blk.....

"fara, tulis name dkt kaler tu, nnt hilang mak tak nak belikan lg, walau kO nangis air mata darah sekali pun" kata2 mak yg msh bOleh diigti

(eleh, skrg xpyh nanges pun da dpt)

JANGAN CURI KALER PENSIL INI. MILIK NURFARHANA BINTI AHMAD

pny besar baris ayat nih ter-cOret di kotak pensil berserta tanda pangkah dibelakang setiap btg cOlOur


"jgn jatuhkan kaler nih, nnt patah. da tak boleh korek" tambah mak dgn sleng jawe

terangguk-angguk kpla si ank td

"mak kte ckp xboleh pinjam, nnt hilang.srh la mak awk blikan". intonasi kedekut si kecil

seminggu, 2 minggu, sebulan

setiap batang cOlour berpangkah semakin kOntot dan ngaib


budak2 mane la reti jge barang


Scene 3 :

"fara, nah de surat faizOl kasi"kate kak Zura dgn tercungap2

berkerut dahi si gadis cilik

"pe lagi la si Kenet nih nak"bermonolog sendiri

Kehadapan Farhana yang diingati,

apa kaba. awak sihat? dlu mase kite kecik2 kte slalu main same2 kan? Kte slalu dtg rumah awak... Sy sbnarnyer da lama tgOk awk. Nih sy ada letak cincin. semlm sy beli kat kedai cina kt kote jaya. 8 ringgit tau. Jgn lupe pkai!


Pecah kaca,

Pecah gelas,

Sudah baca,

Harap balas.

Ikhlas,


Faizul Cute (Darjah 5 Cermerlang)


selepas beberape jam......

"Irene, kO ambek la cincin nih!"nada bengang yang terlampau

"campak jer dlm lOngkang dpn rmh kO"

maaf, memang selayaknyer

bdk2 mane boleh bercinte! belajar dlu~


Scene 4 :
"1,2,3 dan 4 tiada apa yang ku dapat cuma pnt, engkau sering berkata apa? kamu kamu terbang dalam khayalan ku, aku aku terbang dalam mimpu mu" koir berkumandang lg.
"cepat2! sape nk jd paul mOse?" kata fiza penuh semangat
"tak pe la aq jd syafinaz, suare tak best nk nyanyi"kata Fara mengaku
TIPAH TERTIPU
BERIBU BINTANG
MATAHARI
DI HATI INI
GEMILANG
berkumandang di segenap kelas 1 KRK 3
di selang - seli dengan hilai tawa
"cikgu tak masuk ke?" tny aisyah
semua snym =')
" nih knp bising sangat? kamu kan da besar. bukan murid drjah 1''kata ustazah berang
heheeehee
"alamak kantOi" serentak berkata
tu la sape sroh bising dlm kls. tak de cg buat la kerja sndri.
padan muke!


Scene 5 :
"cepat, cepat, nanti abes rehat xsempat call mak" bercakap sendiri sambil mencari kasut
"ha! dkt sini"
"anta file dulu la, berat"
" fara, fara, fara, fara, fara," mira memanggil tanpa jemu
"ayoooo nak pe plak dy nih? " kata farra
" ye?"
"fara, awk pkai kasut Dayah" mira sambung kate2
tunduk pandang ke lantai
"ish! asal ikatan tali nih lain jer"
"aku x reti nak ikat mcm nih"
"awk, pkai kst kte ekh?" tambah dayah
"a'aaaahh la. alamak!" fara sedar
"sOri, wak kte da menyesal, pRomise tak buat lg!" fara terus menjawab
"tak pe la, kasut kte sama" kata Dayah tanda maaf
tp aq????????
sumpah bengang giler!
budak pre-u tertuka kasut?
klaw pra-sekolah tak pe la
ayOOOO mane muke nih nak letak?
kisah 10 tahun lalu kembali
ternyata kte masih lgi budak. Childish



Amaran : Scene2 ini bukan draft untuk sketsa hari kemerdekaan atau deepraya. Mungkin jugak xkan di masukkan ke yOu tube.

1 comment:

irene eriq-adles said...

hahahahahha yeayyy scene cincin tu aku terlibattt banggaaaa

comel kan muka aku time aku campak cincin tu masuk longkang. D:D:D:D